Smartphonediefstallen zorgen voor explosieve groei registratieplatform

Geplaatst op 11-10-2013

Door de toenemende waarde van telefoons stijgt het aantal diefstallen aanzienlijk. Tienduizenden mensen in Nederland en België hebben inmiddels via Telefooncheck een verloren of gevonden telefoon geregistreerd. Sinds de lancering in 2009 is het aantal bezoekers van Telefooncheck.nu gegroeid tot ruim 12.000 per maand.

"Het toenemend aantal diefstallen in Nederland zorgt ervoor dat de database explosief groeit", zegt Joey Weeder van Telefooncheck. Door de waardestijging van mobiele telefoons specialiseren zakkenrollers zich in het stelen van deze kostbare apparaten. "Afgelopen zomer bleken ook bezoekers van festivals en evenementen de dupe te zijn van georganiseerde smartphoneroof. Dit was direct terug te zien aan het aantal registraties", aldus Weeder.


Politie adviseert registratie


De politie in Nederland en België adviseert via Twitter om gestolen telefoons te registreren en tweedehands telefoons te controleren via Telefooncheck. Ook Marktplaats gebruikers maken veelvuldig gebruik van Telefooncheck om te controleren of een toestel als gestolen staat geregistreerd.


Registratieplatform


Telefooncheck.nu maakt het mogelijk om verloren en gevonden toestellen te registreren met behulp van het 15-cijferige IMEI-nummer dat in het toestel en op de verpakking van een nieuw apparaat staat. Gestolen telefoons kunnen op basis van het IMEI-nummer geregistreerd worden en wie een mobieltje gevonden heeft, kan via Telefooncheck contact opnemen met de eigenaar.


Toekomstplannen


Er wordt hard gewerkt aan een verbeterd, preventief registratiesysteem om het aantal diefstallen te verkleinen. In dit systeem wordt het mogelijk een nieuwe telefoon direct te registreren bij aankoop. Ook gebruikte toestellen kunnen in het systeem worden geregistreerd, waarna het mogelijk wordt om toegang tot telecomnetwerken te kunnen blokkeren. Minister Opstelten gaf aan een dergelijk systeem voor de zomer van 2013 te willen implementeren. Een aangepaste wet- en regelgeving bleek echter een noodzakelijke randvoorwaarde voor het invoeren van een effectief blokkeringssysteem. Volgens de laatste berichtgeving van de minister is een wetswijziging in de Telecommunicatiewet vertraagd tot begin 2014.


 

source: ANP

> Meer nieuws

ImeiXS/ReciperoXS
Schenkkade 50
2595 AR Den Haag
Nederland


info(at)imeixs.com
T  +31 (0)15 30 30 333
F  +31 (0)15 25 16 966

Afmelden nieuwsbrief

x
Vul uw e-mail in om uzelf af te melden van de nieuwsbrief.