Roemenen horen cel eisen na smartphoneroof

Geplaatst op 27-09-2013

Tegen acht Roemenen in de leeftijd van 21 tot 36 jaar is donderdag 200 dagen cel geëist, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het achttal zich schuldig gemaakt aan grootschalige diefstal van smartphones tijdens het Indian Summer Festival, afgelopen juni in Broek op Langedijk.


De Roemenen stonden donderdag terecht in de rechtbank in Alkmaar. Volgens de aanklaagster heeft de bende 'een georganiseerde, planmatige aanpak gevolgd' en voldoet die aan het daderprofiel van rondtrekkende Oost-Europese dievenbendes waarover de Universiteit van Utrecht onlangs een onderzoek publiceerde.

Tijdens het festival raakten zo'n 250 mensen hun mobiele telefoon kwijt. Behalve 122 smartphones die bij de acht Roemenen werden aangetroffen, werden er ongeveer 130 gevonden in twee onbeheerde tassen op het terrein.

Verreweg de meeste verdachten beweerden donderdag geheel zelfstandig te hebben gewerkt. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit alles het tegenovergestelde. Zo zijn onderlinge sms-berichten gevonden in de eigen toestellen van de verdachten, waaruit volgens Justitie blijkt dat zij in strak georganiseerd verband opereerden.

Ook is volgens het OM uit de aangiften gebleken dat de mannen zich in groepen van drie of vier aan met name jonge vrouwen opdrongen, hen betastten en vervolgens van het ene op het andere moment - met een gerolde smartphone - weer in de menige verdwenen.Van de verdachten is het grootste gedeelte afkomstig uit de Roemeense stad Galati. Ze kwamen vanuit verschillende Europese landen Nederland binnen.

Tijdens het Indian Summer Festival kregen politie en organisatie vanaf half acht 's avonds te maken met een stroom meldingen van verdwenen smartphones. Nadat rond 22.00 uur een eerste verdachte was opgepakt met 13 telefoons in zijn tas, vormde de politie linies bij alle uitgangen en werd het terrein uitgekamd.

De rechtbank stelde alle acht verdachten donderdag aan het einde van de zitting op vrije voeten, omdat de 102 dagen die ze nu in voorarrest zitten hun uiteindelijke straf dreigt te overschrijden. Vanaf vrijdagochtend zijn ze weer vrij man.

De uitspraak is op 10 oktober.

source: www.trouw.nl

> Meer nieuws

ImeiXS/ReciperoXS
Schenkkade 50
2595 AR Den Haag
Nederland


info(at)imeixs.com
T  +31 (0)15 30 30 333
F  +31 (0)15 25 16 966

Afmelden nieuwsbrief

x
Vul uw e-mail in om uzelf af te melden van de nieuwsbrief.