Opstelten: IMEI-blokkade medio 2014 klaar

Geplaatst op 10-06-2013

Mobiele operators gaan in 2014 IMEI-nummers van gestolen mobiele telefoons blokkeren, meldt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. De Telecommunicatiewet wordt gewijzigd om een branchebrede regeling te verzekeren. Het wetsvoorstel moet de Tweede Kamer begin volgend jaar bereiken.


V&J heeft samen met Economische Zaken afspraken gemaakt met de mobiele operators. Op 25 april hebben de providers een eerste voorstel gepresenteerd, dat de komende maanden verder wordt ontwikkeld. Daarbij is door de providers aangegeven dat voor een sluitend en werkend systeem ondersteunende regelgeving een noodzakelijke randvoorwaarde is. Effectieve blokkering is namelijk alleen mogelijk als iedere provider meedoet en deze participatie dus wettelijk verplicht en afdwingbaar is. Om dit mogelijk te maken dient de Telecomwet te worden gewijzigd. Het technische voorstel en het wetsvoorstel worden parallel ontwikkeld.


Een deel van de Tweede Kamer sprak vorige week twijfels uit over de effectiviteit van een IMEI-blokkade. Het departement meldt echter dat het de laatste jaren veel moeilijker geworden is om een IMEI-nummer van een gestolen smartphone te wijzigen. Daarvoor zijn kennis en specialistische apparatuur nodig. In andere landen zou de regeling hebben geleid tot een daling van het aantal berovingen op straat.


In april meldde de NOS overigens dat men de regeling al deze zomer klaar wilde hebben. De noodzakelijke wijziging van de Telecommunicatiewet kost echter meer tijd.

source: www.telecompaper.com

> Meer nieuws

ImeiXS/ReciperoXS
Schenkkade 50
2595 AR Den Haag
Nederland


info(at)imeixs.com
T  +31 (0)15 30 30 333
F  +31 (0)15 25 16 966

Afmelden nieuwsbrief

x
Vul uw e-mail in om uzelf af te melden van de nieuwsbrief.