Nationale retourweken: lever je oude telefoon in

Geplaatst op 01-07-2013

Gedurende de periode van zaterdag 29 juni tot en met maandag 15 juli 2013 loopt de Nationale Retourweken-actie waarbij de Nederlandse telecombranche zoveel mogelijk oude mobieltjes wil gaan terughalen: de Nationale Retourweken. 

Het inzamelen van gebruikte mobiele telefoons is niet nieuw. Het is echter wel uniek in Europa - en zelfs in de wereld- dat meerdere partijen tegelijkertijd acties voeren om mobiele telefoons terug te halen. De Nationale Retourweken is een initiatief van Connexie Magazine.

Vrijwel alle grote partijen in Nederland doen aan deze actie mee. De initiatiefnemers hopen dat de Nationale Retourweken zullen uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement met als belangrijkste doel de retourstroom beter op gang te laten komen. Mensen die hun mobiele telefoon willen inleveren kunnen dat doen bij ruim 600 verkooppunten, via internet of zelfs via de brievenbussen van TNT. Daarbij kan gekozen worden voor schenking aan een goed doel of voor een uitkering in geld.


Wat gebeurt er met oude mobieltjes?


In elke mobiele telefoon zitten metalen en andere stoffen die relatief duur zijn als ook in veel gevallen moeilijk te winnen. Daarom is het een goede zaak als die grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Verder is het zo dat mocht een oude mobiel tussen het normale afval komen er ook een milieubelastende factor is vanwege die metalen, maar zeker ook door de batterij die erin zit.

Bedrijven die oude mobieltjes verzamelen, selecteren die zorgvuldig naar werkende en niet werkende. Niet werkende mobieltjes worden soms gerepareerd, maar als dat niet kan worden onderdelen uit elkaar gehaald met het oog op recycling. Mobiele telefoons die nog wel werken worden opnieuw verpakt en weer in de handel gezet. In de meeste gevallen gaan die toestellen naar de derde wereld waar ze voor een klein bedrag verkocht worden aan de bevolking. Soms worden ze ook ingezet voor bepaalde sociale projecten waarbij de onderlinge communicatie belangrijk is.


 

source: www.nationaleretourweken.nl

> Meer nieuws

ImeiXS/ReciperoXS
Schenkkade 50
2595 AR Den Haag
Nederland


info(at)imeixs.com
T  +31 (0)15 30 30 333
F  +31 (0)15 25 16 966

Afmelden nieuwsbrief

x
Vul uw e-mail in om uzelf af te melden van de nieuwsbrief.