IDC: 'Dit jaar meer tablets dan pc's over de toonbank'

Volgens de jongste prognose van marktonderzoeksbureau IDC zullen er dit jaar voor het eerst meer tablets dan desktop pc's worden verkocht. Eind dit jaar zal de markt voor desktops met 4,3 procent gedaald zijn, terwijl de tabletmarkt een tomeloze groei van 48,7 procent heeft. Daarmee komt het aantal verkochte tables op 190 miljoen stuks. Volgens IDC-analist Megha Saini komt de groei met name uit opkomende markten.


De druk op de pc markt komt van twee kanten: enerzijds de voorkeur van de consument voor tablets, anderzijds de langer wordende vervangingscyclus in het bedrijfsleven, aldus de onderzoekster. IDC verwacht dat de tabletmarkt in 2017 met een factor drie zal zijn gegroeid tot een omzetwaarde van ruim 125 miljard dollar.


Volgend jaar al zal de gecombineerde afzet van laptops en notebooks het al moeten afleggen tegen die van tablets. Dat is goed nieuws voor de tabletfabrikanten Apple en Samsung die in een wereldwijde strijd om de hegemonie in de mobiele markt verwikkeld zijn. In het vierde kwartaal van 2012 wist Apple het gat met rivaal Samsung te verkleinen, in totaal gingen er in de drie laatste maanden van 2012 ruim 378 miljoen 'smart connected devices' , waartoe IDC desktop pc's, notebooks, tablets en smartphones rekent. De omzetwaarde bedroeg meer dan 168 mijard dollar.


Samsung wist dankzij sterke smartphone-verkopen zijn leidende positie in aantallen te behouden en kwam uit op een marktaandeel van 21,2 procent. Apple zag zijn aandeel door de groeiende verkopen van de iPad en iPad Mini stijgen tot 20,3 prorcent. In omzetwaarde bleef Apple met een marktaandeel van 30,7 procent comfortabel aan de leiding. Samsung ligt daar ruim achter op 20,4 procent, aldus IDC.

source: www.connexie.nl

> Meer nieuws

ImeiXS/ReciperoXS
Schenkkade 50
2595 AR Den Haag
Nederland


info(at)imeixs.com
T  +31 (0)15 30 30 333
F  +31 (0)15 25 16 966

Afmelden nieuwsbrief

x
Vul uw e-mail in om uzelf af te melden van de nieuwsbrief.