Gestolen telefoons vanaf 2014 geblokkeerd

Geplaatst op 18-06-2013

Vanaf volgend jaar kunnen gestolen smartphones worden geblokkeerd. Het IMEI-nummer, een unieke code die elk toestel heeft, kan dan worden gebruikt om dit volledig onbruikbaar te maken. Zo moet het aantal telefoondiefstallen drastisch worden verminderd. Telecomproviders kunnen nu wel simkaarten blokkeren, maar de telefoon blijft het dan nog gewoon doen. Om deze ook onbruikbaar te kunnen maken, moet eerst de Telecomwet aangepast worden.


Begin 2014 zal dit naar verwachting geregeld zijn. De ministeries van Justitie en Economische Zaken zijn ondertussen in overleg met de telecomproviders om afspraken te maken over het blokkeren. „Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor”, zegt Coen van de Ven van ImeiXS. Zijn bedrijf ontwikkelt de software die het blokkeren van telefoons mogelijk moet gaan maken. „We werken samen met de overheid en de providers om dit zo snel mogelijk te kunnen gaan doen. Ons systeem werkt inmiddels; aan het einde van de zomer gaat het zelfs al draaien. Maar dat is niet in Nederland maar in Ghana. Hier moeten we helaas nog even wachten.”


De politie houdt op dit moment wel de IMEI-nummers van gestolen telefoons bij, maar kan deze alleen gebruiken als ze die toevallig aantreffen. Met het nummer kan dan de rechtmatige eigenaar worden opgespoord. In Australië, Turkije en Groot-Brittannië hebben vergelijkbare blokkeringsystemen al geleid tot een forse daling van het aantal gestolen telefoons. In de Verenigde Staten waar, net als in ons land, een golf aan overvallen plaatsvindt, wordt de wet inmiddels veranderd om ook telefoontjes onbruikbaar te kunnen maken.

source: krant.spitsnieuws.nl

> Meer nieuws

ImeiXS/ReciperoXS
Schenkkade 50
2595 AR Den Haag
Nederland


info(at)imeixs.com
T  +31 (0)15 30 30 333
F  +31 (0)15 25 16 966

Afmelden nieuwsbrief

x
Vul uw e-mail in om uzelf af te melden van de nieuwsbrief.